BIVIO Medical verkoopt medische hulpmiddelen en gezondheidsproducten binnen de urologie.
Meer informatie? 085 400 87 87
Anoniem geleverd

Direct thuis bezorgd

Bij BIVIO Medical kunt u gezondheidsproducten en medische hulpmiddelen leveren die u verder kunnen helpen.

Over de prostaat

De prostaat, ook wel voorstanderklier genoemd, zit in de onderbuik onder de blaas en om de plasbuis heen en maakt onderdeel uit van het voorplantingssysteem bij mannen. 

De prostaat maakt prostaatvocht aan. Bij een zaadlozing trekt de prostaat samen en wordt het sperma (zaadcellen in prostaatvocht) door de plasbuis naar buiten geperst. 

De prostaat is bij de geboorte al aanwezig, maar heel klein. Door het mannelijk geslachtshormoon testosteron groeit de prostaat in de puberteitsjaren tot volwassen grootte. Dat is ongeveer een walnoot (15 tot 20 gram).

Onder invloed van hormonale veranderingen wordt de prostaat bij de ouder wordende man groter. Hierdoor kan de prostaat nauwer om de plasbuis komen te zitten, waardoor de plasbuis in de verdrukking komt.

Een vergrote prostaat kan gepaard gaan met verschillende problemen, zoals vaak plassen (ook gedurende de nacht), een ontsteking van de prostaat die niet zomaar weggaat (chronische prostatitis) of prostaatpijn.

Meest voorkomende aandoeningen:

Een prostaatontsteking is een aandoening die vaak voorkomt. Het klierweefsel van de prostaat is dan ontstoken. De klachten kunnen heftig en pijnlijk zijn. Vooral in het gebied tussen de balzak en de anus. Ook kan er koorts optreden.

Door het groter worden kan de prostaat gevoelig zijn. Dit gaat gepaard met regelmatig terugkerende, vage pijnklachten in de onderbuik, liezen of kruis.

Wanneer de prostaat groter wordt (met namen de middenkwab) kan deze de blaasbodem indrukken. Hierdoor ontstaat een grotere aandrang om te plassen. Dit noemen we ook wel polyurie (veelvuldig plassen). Wanneer ook ’s nachts veelvuldig het toilet wordt bezocht heet dit nycturie.

Ook kan door een vergrote prostaat de urinebuis ingedrukt worden waardoor andere plasklachten ontstaan, zoals een slappere straal of niet goed uit kunnen plassen, wat een verhoogde kans op een blaasontsteking geeft.

Prostaatkanker is nog altijd de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Prostaatkanker is een kwaadaardige afwijking van de prostaat.

Experts waar je op kan vertrouwen
Dr Marijke de Bruijne

Dr Marijke de Bruijne

Raad dit product aan.

Heeft u nog vragen?

We helpen u graag verder

We helpen u graag verder met vragen over onze producten, leveringen en bestellingen of een persoonlijk advies. Het geven van medisch advies is echter niet mogelijk


    Skip to content