BIVIO Medical verkoopt medische hulpmiddelen en gezondheidsproducten binnen de urologie.
Meer informatie? 085 400 87 87

Verstopping van een verblijfskatheter

Verstopping van een verblijfskatheter

Verblijfskatheter

Een verblijfskatheter is een dun slangetje dat via de plasbuis in de blaas wordt gebracht. Om te voorkomen dat de katheter weer uit de blaas glijdt, zit er aan het uiteinde een ballonnetje dat gevuld is met water. De urine kan door de katheter aflopen in een opvangzak.

Een verblijfskatheter is vaak nodig wanneer de blaas niet meer goed kan worden leeggeplast. Bijvoorbeeld bij incontinentie (ongewild loslaten van de urine) of retentie (ongewild vasthouden van de urine).

Verstopping

Het komt regelmatig voor dat de blaaskatheter verstopt raakt en/of lastig verwijderd kan worden. Verkalking is hiervan de meest voorkomende oorzaak. Bacteriën in de urine produceren het enzym urease. Deze scheidt ureum in ammoniak en kooldioxide. Hierdoor stijgt het pH en de urine wordt alkalisch. Dit is een ideale conditie voor de ontwikkeling van kristallen, zoals magnesium-ammoniumsulfaat en calciumfosfaat. 

Een lastig probleem

Wanneer de katheter verstopt is kan de urine niet meer in de opvangzak komen en raakt de blaas vol. Dit kan gepaard gaan met een ‘vol gevoel’, misselijkheid en pijn. De katheter dient dan door een zorgverlener doorgespoeld te worden met een zoutoplossing om de verstopping te verhelpen.

Kalkafzetting aan de katheter kan ervoor zorgen dat het verwijderen van de katheter moeilijk gaat, de katheter vast zit, verwijderen pijn doet en dat de plasbuis beschadigt en bloedt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Skip to content