BIVIO Medical verkoopt medische hulpmiddelen en gezondheidsproducten binnen de urologie.
Meer informatie? 085 400 87 87

Vergrote prostaat bij ouder worden

Vergrote prostaat bij ouder worden

Een groeiend orgaan

De prostaat is bij de geboorte al aanwezig, maar heel klein. Door het mannelijk geslachtshormoon testosteron groeit de prostaat in de puberteitsjaren tot volwassen grootte (ongeveer een walnoot). Een normale prostaat van een volwassen man weegt ongeveer 15 tot 20 gram. Wanneer de prostaat vergroot is kan deze wel 40 tot 100mg of meer wegen.

Hoe komt het nou dat de prostaat groter wordt bij het ouder worden?

Bij het ouder worden veranderd de hormoonhuishouding. Het testosterongehalte daalt. Om de afname van testosteron te compenseren wordt testosteron in de lever omgezet in DHT.

DHT is onder andere verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de prostaat in de puberteit, omdat het celdeling stimuleert, voor sexdrive (potentie) maar ook voor baardgroei en lichaamsbeharing.

Hoe ouder je wordt, hoe meer testosteron er wordt omgezet in DHT. Effecten bij ouder worden mannen zijn bijvoorbeeld meer lichaamsbeharing en j haaruitval op het hoofd, maar ook behoudt van potentie.

Wat verder meespeelt, is het hormoon oestrogeen. Op hogere leeftijd, neem de hoeveelheid oestrogeen toe. Ook overgewicht en depressie kunnen verantwoordelijk zijn voor toename van oestrogeen.

Het produceren van minder testosteron, omzetting van DHT en toename van oestrogeen zorgt ervoor dat de prostaat groter wordt.

Plasproblemen

Het groter worden van de prostaat heeft gevolgen voor de plasbuis die door de prostaat heen loopt omdat deze in de verdrukking komt. Daarom hebben de symptomen van een vergrote prostaat bijna altijd te maken met plassen. Plasproblemen die kunnen ontstaan zijn:

  • Niet goed kunnen beginnen met plassen
  • Vaker moeten plassen 
  • Minder urine uitplassen
  • Troebele urine
  • Minder krachtige urinestraal en onderbreking van de straal
  • Nadruppelen en ongewenst urineverlies
  • Nachtelijk plassen
  • Branderig gevoel bij het plassen
  • Het gevoel hebben dat de blaas niet leeg is

Prostaatvergrotingen kunnen dus vervelende problemen met zich meebrengen, maar gelukkig zijn de meeste prostaatvergrotingen goedaardig. Toch is het verstandig om bij bovenstaande plasproblemen contact op te nemen met een zorgverlener.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Skip to content